اخبار ویژه
پنداس ؛ بازنمایی هویت گمشده
پایگاه خبری دیدگاه مدیریت _ دکتر مژده افشار
سفر به روستای پنداس کاشان جهت شرکت در جشنواره بازنمایی هویت روستایی یکی از برنامه های زیبای سفر گروه گزارش دیدگاه هنر به استان اصفهان بود .
مسیر روستا را از کاشان به سمت برزک و روستاهای دیگر و پس از آن به روستای پنداس درمی نوردیم .
تابلوهای روستا های مختلف از دورها به ما خیر مقدم می گویند .
دست و کوه و آواز نسیم ملایم در آخرین روز های اولین ماه از فصل پاییز نوید روزگاری خوش برای من و همراهان است.
انبوه ماشین های پارک شده در ورودی روستا با نظم و ترتیب نشان از برگزاری رویدادی شکوهمند دارد. چند کیلومتر را پای پیاده در حال گذشتن از جاده زیبای روستا هستیم. حالا به مقصد اصلی رسیده ایم . قلعه طایفه ای پنداس با جذابیتی درخور استوار ایستاده و نفس می کشد . از کنار قلعه کوه های سربه فلک کشیده به چشم می آید و مردمی که از شهر و روستاهای اطراف برای دیدن بازی های بومی و استفاده از غذا های محلی آمده اند .
غرفه های صنایع دستی، غذاهای سنتی، فرش دستبافت و سوغات پنداس بر ویژگی های جشنواره صحه می گذارد. جمعیت قابل ملاحظه است. توجه به روستا و آیین ها و رسم و رسومات یکی از شاخص های فرهنگی برای بازنمایی هویت اجتماعی است و پنداس توانسته است در این راستا پیشتاز باشد. آیین های روستایی می تواند ارزش گذاری به تاریخ دیرینه و پیشینه سرشار از افتخار ایران باشد .
رضا مظلومی مدیر جهاد کشاورزی کاشان در گفتوگو با ایسنا، پبرامون این جشنواره اظهار کرد: برگزاری جشنواره بازنمایی هویت روستایی بخشی از ویژه برنامههای بزرگداشت بیستمین سالگرد فعالیت نظامهای میراثی کشاورزی مهم جهانی موسوم به جیاس است که به ابتکار سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) از سال ۲۰۰۲ به بعد برگزار میشود.
وی افزود: برنامه نظام میراثی کشاورزی مبتنی بر قنات منطقه کاشان همراه با نظام میراثی کشاورزی تولید انگور در «دره دوزان ملایر» و نظام میراثهای سنتی تولید زعفران مبتنی بر قنات گناباد، اولین پروندههای ایران است که تاکنون در برنامه جیاس ثبت شده است.
وی تأکید کرد: برگزاری کارگاههای آموزشی برای معرفی برنامه جیاس، معرفی راهبردهای توسعه روستا با مشارکت ذینفعان محلی، برنامه مشارکت زنان در توسعه روستا، حفظ و احیای صنایع دستی روستاها، راهکارهای توسعه گردشگری کشاورزی، از جمله برنامههای این جشنواره است.
مظلومی افزود: برگزاری تشکیل جلسه با ذینفعان محلی، مؤسسات آموزشی و پژوهشی، ترویج استفاده از روشهای افزایش محصول مرغوب، کاهش مصرف سموم شیمیایی، شیوههای رعایت الگوهای کشت و همچنین شناسایی مکانهای روستایی با قابلیت گردشگری از دیگر هدفهای این جشنواره است.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان کاشان، گفت: گشایش دفتر میراثبانی روستای پنداس، برپایی حلقههای شبانه، سخنرانی مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان، معاون وزیر جهاد کشاورزی، معاون رئیسجمهور و جمعی دیگر از مسئولان محلی، اجرای بازیهای بومی و محلی، بازدید از اکوموزه روستایی و جشنواره غذا از برنامههای این جشنواره است.احمد دانایینیا، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کاشان،در روز اول جشنواره گفت : فرآیند ثبت ملی روستای پنداس با توجه به ویژگیها و شاخصهای گردشگری، معماری و طبیعی در حال انجام است که بر این اساس نخستین دفتر میراث بانی روستایی کشور در این روستا راهاندازی شد.
وی افزود: میراثبانی روستایی در روستاهای جوشقان مرکزی، استرک و جوشقان قالی بهزودی دایر خواهد شد، تا با مشارکت مردم و اهالی محلی از هویت تاریخی، معماری و پتانسیلهای گردشگری خود پاسداری کنند.
دانایینیا، تصریح کرد: ایجاد دفتر میراث بانی روستایی فضایی برای علاقهمندان، دوستداران آثار تاریخی و تحصیلکردگان محلی است تا با تعامل و ارتباط مستمر با اداره میراث فرهنگی برای صیانت از داشتههای تاریخی و بومی خود تلاش کنند و با جذب گردشگران موجب رونق اقتصادی و مهاجرت معکوس به روستا شوند.
رئیس اداره میراث فرهنگی کاشان با اشاره به اینکه میراث روستایی در کشور مورد غفلت واقع شده است، تاکید کرد: دایر شدن دفاتر میراث بانی روستایی بهعنوان یک طرح سراسری در همه نقاط ایران میتواند با کمک مردم مانع از بین رفتن پتانسیلهای تاریخی و گردشگری و صنایع دستی روستاها شود.
وی افزود: صادرات فرهنگی سرفصل مباحث تاریخی است که باید به جهانیان صادر شود تا این پیام را برساند که هویتهای تاریخی ایران قابل ستایش است.
دانایی نیا اظهار کرد: مثلث توسعه پایدار را مباحث فرهنگی، داشتههای اجتماعی و ظرفیتهای تاریخی و فرهنگی تشکیل میدهد که معماری و تاریخ یک شهر یا روستا تبلور نمییابد مگر اینکه حوزههای فرهنگی و اجتماعی آن قابلیت لازم را پیدا کند.
وی افزود: روستای پنداس مصداقهای لازم فرهنگی و تاریخی را دارد و انتخاب این روستا برای برگزاری این همایش که در منتهی الیه مرز جنوب غربی کاشان واقع شده است این پیام بزرگ را میدهد که روستاها قلب تپنده شهرها هستند.
رئیس اداره میراث فرهنگی کاشان، تصریح کرد: اگر مسئولان به طور جدی برنامهریزی کنند روستاییها ظرفیت لازم را دارند تا با اتکا بر توانایی و قدرت خود اقتصاد شهر را تامین کنند.
دانایی نیا با تاکید بر همکاری و نقش آفرینی میراث فرهنگی، بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی گفت: با توجه به تاکید و ایمان تمام مسئولان مبنی بر توجه به روستاها باید داشتههای این مناطق مسکونی شناسایی و شناسانده شود.
اولین همایش بازنمایی هویت روستایی به مدت دو روز با افتتاح نخستین دفتر میراث بانی کشور، کارگاههای آموزشی، انجام بازیهای بومی و محلی، پخت غذاهای محلی و تور طبیعت گردی در روستای پنداس از توابع بخش برزک کاشان در حال برگزاری است.
جشنواره بازنمایی هویت روستایی در پنداس مارا به سفری دور و از و پر از خاطره در ضیافت گل های محمدی برد.
و ریه هایمان از هوای پاک یک رنگی پر کرد.
تلاش زنان و مردان، دختران و پسران و مسوولان محلی در بازنمایی هویت روستای خود قابی ماندگار از این برنامه ها بود.
پس از برنامه اختتامیه پنداس را ترک می کنیم و به تهران بر می گردیم .
قلب و دل و روح مان را در پنداس جا گذاشته ایم.